Week 6&7: vakantie en dan plotseling helemaal alleen

Haiii,

De eerste twee weken van het begin van mijn buitenland avontuur waren eigenlijk alleen maar leuk. De eerste week , week 6, telt voor mijn gevoel nog niet helemaal omdat deze week bestond uit een vakantie met Oebele en Tineke ( mijn ouders)

Op maandag 4 februari heel vroeg reden we weg uit Apeldoorn. Na zo’n tien uurtjes rijden kwamen we aan op onze bestemming: Spinderleruv Mlyn in Tsjechië. Deze autorit verliep eigenlijk best wel soepel. Er was weinig file en onderweg kwamen de meest prachtige uitzichten voorbij. Dus helemaal prima eigenlijk.

De uitzichten onderweg

Eenmaal aangekomen bij ons hotel in Spinderleruv Mlyn, konden we zo ongeveer meteen aanschuiven voor het diner. Dit was voor mij niet zo’n spectaculaire bedoening aangezien het diner uit rijst met jus en steak bestond. Er bleef niet veel meer over dan een berg rijst voor mij als vegëtarier. Na die avond nog ‘Wie is de Mol’ terug gekeken te hebben, lagen we vroeg in bed om de volgende dag op tijd op de piste op te staan. We hadden namelijk maar twee dagen om te skiën/ snowboarden. Dus daar moesten we wel goed gebruik van maken. En dat is zeker gelukt. De dinsdag en woensdag bestonden uit het afdalen van de prachtig brede pistes en daarna de dag afsluiten met een Aperol Spritz. Allebei de dagen was er veel zon en de sneeuw was van goede kwaliteit, dus wat wil je nog meer op een wintersport vakantie?

Taartstops halverwege de piste zijn ook zeer belangrijk

Helaas liep ik wel in deze dagen een oorontsteking op. Met ibuprofen was het nog prima te doen, maar op donderdagochtend besloot ik dat het toch wel een goed idee was om langs de huisartsenpost te gaan. In het dorp waar we zaten was er alleen een huisartsenpost onderaan de piste, gespecialiseerd in gebroken benen en armen etc. Nou dit bleek ook tijdens het onderzoek. De inspectie van mijn onderzoek werd door de arts namelijk gedaan met een zaklamp en een schaar. Na het zien van zijn bijzondere gereedschap begreep ik ook opeens waarom dat onderzoek zo’n zeer deed. Maar hij schreef me wel neusspray, oordruppels en pijnstillers voor, dus ik was tevreden. Na dat bezoek aan de dokter was het tijd voor onze doorreis naar Wroclaw in Polen.

In deze stad heeft Tineke (mijn moeder) een halfjaar gestudeerd, dus het leek haar leuk om hier nog een keer naartoe te gaan. S’avonds kwamen we aan in de stad en hebben we een rondwandeling door de stad gemaakt. Ondanks dat mijn moeder vrij weinig van de stad herkende vergeleken met dertig jaar terug, was het wel een leuke stad. Het centrum bestaat uit oude huizen geverfd in allemaal verschillende kleurtjes. Ook staan er overal kleine standbeelden van kabouters in verschillende poses om de bijzonderheden van de stad te laten zien. Helaas hebben we ze niet alle 180 gevonden. Donderdag was ook de dag waarop voor het eerst pierogi aten. Dit is een typisch pools gerecht. Het zijn een soort dumplings met allemaal verschillende vullingen, die je gekookt of gebakken kunt bestellen. Onze eerste ervaring met pools eten was zeer positief! De dag daarop ( vrijdag) was het tijd om nog meer van de stad te zien. Dit keer niet te voet, maar per step. Overal door de stad staan kleine steps die je met behulp van een app tijdelijk kunt gebruiken om rond te rijden. Ontzettend cool want deze steps hebben ook een elektrische functie waardoor ze wel 20 kilometer per uur kunnen rijden. Cruisend op onze steps hebben we zo het hele centrum verkend.

Marktplein van Wroclaw

S’middags was het tijd om weer door te reizen naar de volgende bestemming: Warschau! In de avond kwamen we in deze grote stad aan. Op dat moment waren we allemaal erg moe en hadden we geen zin meer om ergens naartoe te lopen. Het restaurant voor die avond werd daarom ook de chinees om de hoek van onze airbnb. De zaterdag was voor mijn ouders de laatste dag om Warschau te verkennen voordat hun vakantie zou eindigen.  Om hier goed gebruik van te maken besloten we om een free walking te tour doen in het oude centrum van deze stad. Deze tour was erg informatief. Ik kan je nu alle feitjes over al deze gebouwen hier vertellen.  Na de tour leek een museumbezoek ons wel een goed idee, omdat het erg koud was. Het werd uiteindelijk het Joods museum. Een ontzettend groot museum hier dat het verhaal vertelt van 1000 jaar aan joodse cultuur in polen. De expositie was echt beeldend en interessant opgezet, maar soms wel een beetje chaotisch. Maar wel zeker een aanrader. Na het museumbezoek was het tijd voor het allerlaatste diner samen. Hiervoor eindigden we bij frêt a porter, een restaurant dat op minder toeristische wijze poolse gerechten serveert. Erg gezellig en zeker goed eten! 

Zondag was dan echt de dag aangebroken dat ik voor het eerst helemaal alleen in Warschau zou zijn. Vroeg in de ochtend vertrokken mijn ouders. Zij hadden nog een lange autoreis op zich wachten. Ik besloot mijn periode hier goed te beginnen door een rondje door het oude centrum te lopen en op zoek te gaan naar wat leuke koffietentjes. Ook verhuisde ik van airbnb appartement om wat goedkoper uit te komen. In de avond bezocht ik Hala Kosziky. Dit is een grote fabriekshal waar allemaal foodtrucks en eettentjes staan, waar iedereen z’n eigen eten kan bestellen om in het midden op te eten. Kortom: hipster paradise! De keuze stress was enorm, maar uiteindelijk heb ik hier echt de lekkerste falafel ooit gegeten met hummus en granaatappelpitjes en rucola.

Hala Kosziky

Week 7 was een gekke week, maar wel ook heel leuk. Op maandag was ik nog steeds helemaal alleen. Geen probleem, want ik vermaakte me prima. Maandag bestond uit het verder verkennen van de stad. Ik heb een tijdje rondgelopen in de wijk onder het oude centrum. In deze wijk zit op elke hoek wel een leuk koffietentje, cocktailbair of gekke eetgelegenheid. Mijn innerlijke hipster was heel gelukkig. Zo vond ik daar onder andere het ‘How are u’ café. Dit cafe is volledig in het thema van de tv-serie friend met allemaal inside jokes op de muren en menukaarten. Zo was daar ook de sofa opstelling uit Central te vinden. De rest van de dag spendeerde ik als een bijna echte local met een boek in een koffiententje. S’avonds besloot ik Zapienka te proberen. Ook weer zo’n typisch pools gerecht wat een beetje lijkt op de poolse versie van pizza. Het een flatbread waar verschillende toppingen op gegooid kunnen worden.

Dinsdag was verhuisdag! Ik kon namelijk eindelijk verhuizen naar mijn vaste kamer hier in een dormitory.  De dag vantevoren had ik allemaal reviews op google gelezen dat het er naar urine zou stinken en alle meubels kapot zouden zijn. Ik was dus wel redelijk bang om het lichtelijk te zeggen. Maar bij aankomst viel me dit alles mee. De accommodatie is super basic, maar heeft opzich wel alles wat je nodig zou hebben. Mijn kamer was nog wel ontzettend kaal dus besloot ik de avond te gebruiken om woonaccessoires te shoppen. Dit is redelijk gelukt en dus zag de kamer er na decoratie er al iets beter uit. Ik had op dat moment nog geen kamergenoot dus ik kon nog een nachtje genieten van alleen in mijn kamer slapen.

Mijn gedeelte van de kamer na decoratie

De dag daarna begon het leven hier dan toch echt. In de ochtend stond er een introductiemeeting van de universiteit op het programma. Bij de entree van het gebouw stond een hele erehaag aan studenten en docenten ons op te wachten. Ook werden we overladen met goodiebags van de universiteit en ESN (Erasmus Student Network), echt ontzettend cute allemaal.  Tijdens de meeting kwamen er verchillende partijen aan het woord die allemaal iets vertelden over het studeren aan de universiteit, het leven in Warschau en alle activiteiten waar je aan mee kan doen. Dit was allemaal erg informatief en klonk allemaal heel leuk. Na deze meeting, moest ik zo ongeveer gelijk door naar de introductiemeeting van de rechtenfaculteit. Tot mijn grote verbazing zaten er maar tien mensen bij deze meeting. Dat is even wennen na mijn leven in Utrecht, waar er gemakkelijk zo’n driehonderd rechtenstudenten in de zaal zitten per vak. De meeste informatie die werd verteld tijdens deze meeting was mij al bekend, maar deze meeting was al wel handig om een paar medestudenten te leren kennen. In de avond was het tijd voor de allereerste activiteit georganiseerd door ESN. Het was namelijk in die week pré oriëntatie week, wat inhield dat er elke dag introductie activiteiten zouden plaatsvinden.  De week begon met een speedfriending meeting! Tijdens deze meeting was het de bedoeling dat je elke vijf minuten met iemand anders een gesprek begint. Hoewel de avond een beetje chaotisch verliep, heb ik wel ontzettend leuke gesprekken gehad. Dit was de eerste keer dat ik ook ervaarde hoe leuk het is om met verschillende mensen van verschillende nationaliteiten in aanraking te komen.  Na deze meeting was het tijd voor een after-party in ‘Room 13’. De muziek was erg slecht: de overgangen waren heel bijzonder en af en toe kwam er random een feesttoeter doorheen. Maar aangezien er genoeg leuke mensen op dit feest waren, was het zeker wel een leuke avond. De avond eindigde weer erg typisch. Ik was namelijk de hanger voor mijn jas in de garderobe kwijt. Een heel nieuw georganiseerd persoon worden, is hier dus nog niet gelukt haha. Uiteindelijk heb ik wel mijn jas teruggekregen en kon ik gewoon naar huis.

De dag daarna stond voor mij in het regelen van wat administratieve dingen zoals mijn studentenkaart en het registreren voor vakken. S’avonds werd er voor ons een kroegentocht georganiseerd. Deze begon al gelijk goed door een spel waarbij iedereen een halve liter bier moest adten. Wonderbaarlijk genoeg heb ik wel gewoon alle vijf de kroegen overleefd en ontzettend veel leuke mensen leren kennen op deze avond. Ook was dit gelijk mijn eerste aanraking met de wodka cultuur. Deze is echt niet overdreven. Wodka is hier oprecht heel goedkoop en het is overal. Ook zijn er hier veel verschillende smaken wodka. Dit maakt het drankje hier nog wel een beetje te drinken. Vrijdag, zaterdag en zondag stonden er meer introductie activiteiten op de planning. Zo was er vrijdag een pool avond, zaterdag een rondwandeling door de stad en zondag een pubquiz. Wel vermoeiend, zo veel sociale activiteien, maar je moet wat om vrienden te maken hea. Ook waren alle activiteiten eigenlijk echt heel leuk. En zo was deze week dus een ontzettend goed begin van mijn erasmus hier!

Uit eten zaterdag met een groepje erasmus studenten

Ik wil graag eindigen met een lijstje van dingen die me opvallen hier aan de stad of aan de poolse cultuur. Gewoon omdat het leuk is op een rijtje te zetten.

Interessante poolse dingen:

  • Het eerste wat me opviel hier is dat eigenlijk bijna alles hier heel goedkoop  is vergeleken met Nederland. Zo veel goedkoop gratis eten :hearteyes:
  • In de supermarkt zijn er veel meer verse noten te vinden dan in de nederlandse Supermarkt. Ook de augurken sectie is veel en veel uitgebreider
  • Warschau is groot, heel groot. En er zijn heel veel auto’s
  • De polen zijn gek op hun Pierogi. Er is op elke straathoek wel een pierogi restaurant te vinden
  • Ook bijzonder: Elke poolse student is hier verplicht om minstens twee jaar fitness/sport lessen en taallessen in een taal naar keuze te volgen aan de universiteit

Liefs Anke

Deze post heeft 53 reacties

  1. Leuke blog, wat ik me alleen afvraag is hoe je nu een overvloed (in de zin van te veel?) aan Anke kunt krijgen. Heb ik nooit last van.

  2. Thankѕ for another informative website. Where else may I get that type of information written in such an ideal means? Ӏ have a miѕsion that I’m just now working on, and I’ve been at the glance out for such info.

Geef een reactie

Sluit Menu